nieuws

De Vredesweek in de klas

Aan de slag met de Vredesweek in de klas? Ontdek op vredesweek.be/materiaal en hieronder het uitgebreid educatief aanbod.

 

Lesbrieven

De gratis downloadbare lesbrieven werden speciaal uitgewerkt voor de campagne ‘Iedereen Thuis’.

  • 4 tot 8 jaar - Sprookjesfiguren als vredesstichters
  • 10 tot 14 jaar - De veiligheidsraad permanent in je klas
  • 14 tot 18 jaar - Quiz je veilig

De leeftijdscategorieën zijn richtinggevend. Het op maat aanpassen voor je leerlingen is natuurlijk altijd aan te raden.

 

Inleefspel - Word vredesdiplomaat

Begeef je in de wereld van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en werk als diplomaat aan een veiligere wereld.

In dit interactief en educatief rollenspel leer je de werking van de Veiligheidsraad spelenderwijs kennen. Als lid van de Veiligheidsraad word je uitgedaagd om in groep een goede resolutie te vinden als antwoord op een conflict.

Niet iedereen heeft dezelfde prioriteiten: soms weegt het belang van je eigen land harder door. Lukt het om als groep tot een consensus te komen over de meest duurzame, vredevolle resolutie? Beleef zelf hoe het is om aan vredesonderhandelingen deel te nemen met een vetorecht, een beperkt budget en met geopolitieke belangen.

Gratis hier te downloaden!

 

Verjaardagskalender

Zet vrede heel het jaar door in de kijker met deze mooie kalender met tekeningen en gedichten van kinderen over oorlog en vrede. Elke maand worden andere facetten belicht.

Met herwerkte handleiding om tweewekelijks met het vredesthema op een creatieve manier aan de slag te gaan in de klas of gewoon thuis.

Bestel het hier!

 

Educatieve producten Vredesweekpartners

 

Lager onderwijs

  • Expeditie WareWare: Ontdek een uniek rondreizend educatief project met inleefatelier. De ontdekkingsreis toont dat vrede ondanks alle verschillen mogelijk is. (Studio Globo)
  • MIK@DOE: Een educatief pakket voor lagere scholen om de leerlingen te leren nadenken over problemen en oplossingsgericht te werken. (Studio Globo & Broederlijk Delen)

 

Secundair onderwijs

  • Wapens laten schieten: Wie kan van zijn land een wereldmacht maken en wie laat zich verleiden tot een nucleaire oorlog? Of wie kiest, net zoals de Vredesweek, voor diplomatie én investeert in vrede? (De Aanstokerij)
  • Missie 2030: Ontdek op een speelse manier de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN (SDG’s) zoals SDG 16 'Vrede, justitie en sterke publieke diensten'. (De Aanstokerij)

 

partners