kalender

vrijdag, 4 oktober, 2019 (All day)

 

800 jaar Franciscus en de Sultan

Op 4 oktober wordt Franciscus van Assisi herdacht. In 2019 belooft dat een bijzondere viering te worden. Dit jaar staat deze dag in het teken van Franciscus’ ontmoeting met de sultan van Egypte, 800 jaar geleden; een bijzonder inspirerend vredesinitiatief in de tijd van de kruistochten om het vijanddenken te doorbreken.

De Vredesweekcampagne focust expliciet op de thematiek ‘investeren in vrede’ met een duidelijke oproep naar de federale regering om meer middelen vrij te maken. Franciscus en de Sultan is een verhaal van inspirerende ontmoeting en vredesopbouw. Maar willen we dergelijke momenten van verzoening 800 jaar later mogelijk maken, dan zal het ook nodig zijn om meer te investeren in vrede.

Op vrijdag 4 oktober zullen omstreeks 14.00 uur, simultaan met het middaggebed van de moslims, wereldwijd klokken luiden: een uitnodiging om in verbondenheid met elkaar te bidden voor vrede, dialoog en ontmoeting.

In verschillende steden ontmoeten christenen, moslims én alle mensen van goede wil elkaar. In Antwerpen zal na een getuigenis van Mohamed El Bachiri om 15u30 de officiële inwijding van de Vredesklok plaatsvinden in de tuin van Pax Christi. In Leuven zal om 15u het beiaardstuk ‘St. Francis’ trial’ dat speciaal ter gelegenheid van de actie werd gecomponeerd, uitgevoerd worden op de universiteitsbeiaard.

Programma Antwerpen

13u30 Welkom in de kerk, Ossenmarkt 14, Antwerpen
13u45 Stilte
14u00 Luiden van de klokken, Franciscaanse vredeswake
14u45 Getuigenis Mohamed El Bachiri,
auteur ‘Jihad van de liefde’
15u30 Officiële inwijding vredesklok in de tuin van Pax Christi, Itlaiëlei 98a te Antwerpen, door Mgr. Jean Bertin Nadonye (Lolo - RDC), Br. Adri Geerts, Minister-provinciaal van de Kapucijnen, en E. H. Wim Selderslaghs, Bisschoppelijk Vicaris Antwerpen.
16u15 Theeceremonie en ontmoeting verzorgd door VOEM.

Programma Leuven

 

partners