kalender

woensdag, 2 oktober, 2019 - 20:00

 

150 jaar Gandhi

Op 2 oktober 2019 zal het 150 jaar geleden zijn dat Mohandas Karamchand Gandhi als jongste zoon werd geboren in Porbandar, een havenplaatsje aan de Arabische Zee in de huidige provincie Gujarat. Naar Indiase maatstaven was zijn familie welgesteld. Zowel zijn grootvader als zijn vader waren minister van de koninklijke staat Porbandar en behoorden tot een kaste die bekend stond om haar (inter)nationale handelsgeest. De kooplieden dank(t)en hun commercieel succes aan hun eenvoudige levenswijze. Zijn naam betekent ‘handelaar in parfum of kruiden’.

Gandhi werd grootgebracht volgens de ideeën en gebruiken van de Hindoe-religie. Roken, het eten van vlees en het drinken van alcohol waren niet toegestaan. Er was niets bijzonders aan de jonge Mohandas, behalve misschien dat hij heel verlegen, onzeker en ernstig was. Hij had geen bijzondere talenten en bleef op school wat onder de middelmaat. Niets liet vermoeden dat “komende generaties nauwelijks zouden kunnen geloven dat iemand als hij ooit in levende lijve hier op aarde is geweest”, dixit Albert Einstein.

En Martin Luther King zou later verklaren: “Wil de mensheid vooruit blijven gaan, dan is de Mahatma - wat betekent ‘grote ziel’ – onontkoombaar. Hij leefde, dacht en handelde geïnspireerd door het visioen van een mensheid op weg naar een wereld van vrede en harmonie. Als wij hem negeren is het risico voor ons”. Dat risico wil Vredeshuis Aalst niet lopen en daarom organiseren ze een academische zitting rond de vraag “Op welke manier kan Gandhi ook vandaag nog een inspiratiebron zijn?” (alsook andere activiteiten later in het najaar)

woensdag 2 oktober 2019 om 20u
Met o.a. Jef Vermassen (confrater) , Gie Goris (hoofdredacteur MO*) en Jeroen Robbe (LABO)
Locatie: de feestzaal van het stadhuis van Aalst

 

 

partners